ILMU KESIHATAN Weblog

ILMU KESIHATAN UNTUK BANGSA MALAYSIA DAN INDONESIA

KANKER ATAU BARAH DAN TRANFER FACTOR 4LIFE.

|

Penyakit Barah / Kanker:

Punca Ia Terjadi, Cara Mengesan, Rawatan dan Pencegahan

Barah terjadi hasil dari pertumbuhan dan percambahan sel tubuh, lymph dan darah yang tidak terkawal. Ia sangat merbahaya bukan kerana ia boleh menjangkiti orang lain, tetapi ia lambat laun akan membunuh mangsanya. Barah merupakan salah satu dari punca utama kematian manusia.

Pertumbuhan sel yang normal

Di dalam tubuh manusia terdapat berbagai jenis tisu seperti kulit, paru-paru, hati, limpa dan yang lain. Tisu-tisu tersebut terbina dari berjuta-juta sel yang teratur dan terkawal, dengan setiap tisu mempunyai struktur sel yang tersendiri. Rupa bentuk setiap sel berbeza dari satu organ ke satu organ yang lain.

Sel-sel ini akan mati dan diganti melalui proses pembahagian sel. Proses ini dikawal begitu rapi dan merupakan proses biasa yang berlaku secara semulajadi. Bilangan sel yang diganti adalah sama jumlahnya dengan sel yang telah mati. Jika berlaku luka, penghasilan sel akan meningkat sehingga luka itu sembuh dan pembahagian sel menjadi kembali seperti biasa selepas itu.

Sel-sel barah

Sel-sel barah membahagi dan bercambah mengikut kadar tersendiri tanpa boleh dikawal. Proses itu berterusan sehingga rawatan diberi. Percambahan yang begitu cepat menjadi ketumbuhan. Sel-sel ini juga tidak terkawal secara teratur sehingga tisu-tisu yang terbentuk dari sel-sel ini tidak langsung menyerupai tisu-tisu yang normal. Bahan makanan diserapi melalui sel-sel yang normal, tetapi sel-sel barah ini tidak berfungsi langsung.

Jenis-jenis barah

Barah dikelaskan mengikut dari mana datangnya sel-sel barah ini iaitu:

· Karsinoma – dari permukaan tubuh seperti kulit, perut, pundi air kencing, rahim, prostat, usus kecil dan besar, dubur, buah dada dan salur benih.

· Sarkoma – dari struktur dalam tubuh seperti tulang, otot-otot dan lemak.

· Lymphoma – dari kelenjar lymph.

· Leukemia – dari sel darah putih.

Ketumbuhan

Tidak semua ketumbuhan itu barah, ada yang “benign”. Jenis ini tidak merbahaya kecuali bila mengganggu fungsi organ yang terlibat. Ketumbuhan “benign” tidak merebak, ia tumbuh di dalam kelongsongnya dan dalam tisu-tisu yang normal. Ketumbuhan “malignant” merbahaya kerana ia terdiri dari sel-sel barah yang menceroboh atau tumbuh dalam tisu-tisu normal. Bukan itu sahaja, sel-sel dari ketumbuhan ini malahan bercerai dan merebak ke seluruh anggota mangsanya hingga mengakibatkan kematian mangsanya.

Ketumbuhan “benign” kelihatan seakan-akan tisu normal, percambahannya terkawal dan perubahannya lebih perlahan. Tetapi jika ketumbuhan ini berlaku pada organ yang penting seperti paru-paru, kesihatan mangsanya akan terjejas. Ketumbuhan “benign” perlu dikeluarkan melalui pembedahan.

Asal-usul barah

Sel barah bermula dari sel-sel normal dalam tubuh. Hanya satu sel sahaja diperlukan untuk mencetus ketumbuhan barah. Proses perubahan dari sel normal menjadi sel barah berlaku secara sangat perlahan dan berperingkat-peringkat serta memakan masa bertahun-tahun. Pada setiap peringkat, sel-sel ini menjadi bertambah tidak normal bentuknya dan kian kurang terkawal.

Proses ini tidak menimbulkan apa-apa tanda atau kesakitan sehinggalah barah terjadi. Tetapi dalam sesetengah keadaan, seperti barah pangkal rahim, perubahan ini boleh dikesan melalui ujian seperti pap smear.

Cara barah membiak

Sel barah berupaya merebak hingga menjadikannya sangat merbahaya. Sel ini merebak dengan teratur bermula dari tisu-tisu di sekelilingnya. Kemudian sel-sel ini bercerai dan terkandung dalam cairan tisu tubuh, seterusnya masuk ke dalam saluran lymphatik dan ke dalam kelenjar-kelenjarnya. Dari sini sel barah menembus masuk ke dalam saluran darah.

Fungsi kelenjar lymp adalah menapis keluar sel-sel yang mati dan jangkitan. Sel barah lazimnya terperangkap di dalam kelenjar yang paling hampir dengan tempat barah terjadi. Sel-sel ini akan mati, tetapi lambat laun satu darinya akan mula bercambah dan mengakibatkan ketumbuhan kedua. Dari sini sel-sel itu akan merebak ke dalam saluran darah dan dibawa keseluruh tubuh mangsanya.

Mengapa barah terjadi?

Sebab terjadinya barah tidak diketahui, tetapi barah didapati biasa terjadi apabila seseorang itu sudah meningkat tua. Bertambahnya bilangan pesakit barah adalah disebabkan dewasa ini kita hidup lebih lama dari dulu. Satu teori lain pula mengatakan bahawa tubuh kita memang mengeluarkan sel-sel yang tidak normal, tetapi biasanya ia boleh dimusnahkan secara semulajadi. Namun begitu terdapat pada mangsa barah, sebilangan sel yang berupaya untuk terus hidup hingga mengakibatkan barah.

Ada juga barah yang diwarisi seperti barah mata (retina). Barah buah dada juga dikatakan ada kaitan dengan warisan untuk sesetengah mangsa.

Kebanyakan barah dipercayai berlaku akibat dari kemasukan sesuatu dari persekitaran seperti yang terbukti dari radiasi, kimia tertentu atau bahan-bahan lain. Cahaya ultra-ungu dari matahari juga boleh mengakibatkan barah. Bahan-bahan yang dimasukkan dalam makanan, ubat-ubatan dan tembakau juga boleh mengakibatkan barah.

Siapa dihidapi barah?

Kanak-kanak juga boleh menghidapi barah, iaitu lazimnya barah lukemia. Lukemia kerap mencari mangsa yang berumur antara 3 hingga 14 tahun. Kaum lelaki pula mengalami barah paru-paru, prostat, usus besar, perut dan pankrias. Kaum wanita yang malang dihinggapi barah buah dada, pangkal rahim, rahim, usus besar, paru-paru dan ovari.

Mengesan barah

Jika barah dapat dikesan pada peringkat awal sebelum ia merebak ke bahagian lain tubuh, rawatannya lebih mudah dan penyembuhan lebih mudah tercapai. Oleh itu pengdiagnosan yang seawal-awalnya sangat penting. Ketakutan kita pada penyakit barah ada kalanya melengahkan kita dari mendapat kepastian ini.

Barah boleh dikesan dengan berbagai cara seperti:

· Sinar X dan imbasan

· Biopsi atau mengambil secebis tisu dan diuji

· Ujian cairan/lelehan dari tubuh seperti air liur dan lelehan pangkal rahim

· Pemeriksaan tubuh terutamanya kelenjar-kelenjar lymph

· Pemeriksaan darah untuk menguji fungsi hati dan tulang

· Isotope; iaitu bahan radioaktif dimasukkan ke dalam tubuh, kemudian dikesan melalui sinar X

· Termografi; iaitu mengesan suhu pada setiap bahagian yang terlibat. Sel barah lebih tinggi suhunya dari sel normal

Setelah dikesan dan diketahui jenis serta peringkat barah yang dihidapi, rawatan yang tepat dapat dimulakan. Tujuan rawatan ialah untuk memusnahkan semua sel barah.

Cara merawat atau mengubati barah

Doktor akan merawat mangsa barah dengan cara yang sesuai dengan jenis barah dan peringkatnya. Antara rawatan yang diberi ialah:

· Pembedahan untuk membuang keseluruhan ketumbuhan barah termasuk kawasan sekelilingnya serta kelenjar-kelenjar lymph yang berdekatan. Pembinaan semula dilakukan jika perlu seperti ‘colostomy’, iaitu membina salur najis di atas perut apabila usus dan dubur telah dibuang

· Menggunakan radioterapi untuk memusnahkan sel-sel barah. Radiasi memusnahkan bahan genetik sel barah supaya ia tidak berupaya bercambah lagi. Tetapi radiasi juga turut memusnahkan sel yang normal. Proses pemulihan sel normal akan berlaku selepas itu. Selalunya dos radiasi yang selamat diberikan. Ia diberikan setiap hari selama 4 hingga 6 minggu. Kesan sampingan yang dialami ialah gatal kulit. Ini boleh dikurangkan dengan tidak membasuhnya, kemudian sapukan kerim. Kelesuan dan cirit-birit akan berlaku jika rawatan dibuat di bahagian perut. Rambut akan gugur jika rawatan dibuat di kawasan kepala, tetapi rambut akan tumbuh semula dalam tempoh 6 bulan. Kesembuhan untuk ketumbuhan setempat seperti di leher dan kepala kadang-kadang boleh dicapai dengan radiasi. Radiasi dilakukan selepas pembedahan untuk meningkatkan kesembuhan seperti pada buah dada. Radiasi juga boleh melegakan gejala-gejala barah terutamanya rasa sakit. Radiasi kadang-kadang dimasukkan sebagai susuk ke dalam mulut, lidah, rahim untuk mengurangkan pemusnahan sel-sel normal.

· Kemoterapi iaitu dengan ubat-ubatan untuk memusnahkan kandungan genetik sel barah. Rawatan cara ini diberi bila barah telah merebak. Pemusnahan kandungan genetik mengakibatkan percambahan sel barah tidak sempurna, tetapi ia turut melibatkan percambahan sel normal. Kesan sampingan rawatan ini adalah keguguran rambut, loya dan pengurangan sel darah. Ini kerana sel di bahagian kulit, tulang sumsum dan perut bercambah dengan pesatnya.

· Terapi hormon diberi pada barah yang bergantung kepada hormon untuk bercambah. Hormon penghalang pengeluaran hormon yang biasa diberi supaya sel barah ini berhenti bercambah.

Rawatan kombinasi juga diberi untuk barah seperti yang dihidapi oleh kanak-kanak. Pembedahan diikuti dengan radioterapi kemudian diikuti dengan ubat-ubatan. Dalam kes barah lukemia dan anemia tertentu, radiasi seluruh tubuh dilakukan sebelum pemindahan tulang sumsum dilaksanakan.

Kebanyakan jenis barah boleh diatasi jika dikesan pada peringkat awal. Oleh itu adalah penting untuk membuat ujian dan mengesannya di peringkat awal supaya rawatan serta merta dapat diberikan. Selepas sembuh, rawatan susulan adalah sangat penting terutamanya pemeriksaan di bahagian yang terlibat. Sekiranya mangsa barah boleh hidup dan sihat sehingga selepas 5 tahun, bolehlah berharap bahawa dia tidak akan lagi dihingapi barah.

Cara mengelak barah

Beberapa langkah boleh diambil untuk mengelak berlakunya barah seperti:

· Elakkan dari terdedah kepada cahaya matahari secara terus menerus

· Elakkan menghisap rokok

· Elakkan menjalani sinar X kecuali jika benar-benar perlu

· Kurangkan makanan yang mengandungi lemak yang tinggi

· Lebihkan makanan yang mengandungi serabut yang tinggi

· Kurangkan makan bahan-bahan manis

· Tinggal di kawasan yang tidak tercemar udara

· Pilih pekerjaan yang tidak mendedahkan diri kepada bahan-bahan yang boleh menyebabkan barah

Tujuh tanda-tanda barah

1. Perubahan tabii sistem pembuangan najis dan perkencingan

2. Kudis yang tidak boleh sembuh

3. Perdarahan atau lendir yang luar biasa

4. Ketumbuhan pada buah dada atau di tempat lain

5. Makanan tidak hadam atau kepayahan menelan

6. Perubahan ketara pada kutil atau tahi lalat

7. Batuk yang sentiasa ada atau serak suara

Dipetik dari American Cancer Society

Transfer Factor Sebagai Sokongan Kepada Kemoterapi

Pesakit barah yang menjalani rawatan kemoterapi atau radiasi, yang melemahkan sistem imiun dengan teruknya, akan mendapat faedah yang besar sekiranya mengambil Transfer Factor (TF). Permakanan tambahan TF akan membantu melindungi tubuh dari jangkitan “oportunis”, yang selalu berlaku ketika rawatan ini dijalankan.

Dr. Duane Townsend, bekas Pengarah Onkologi Gynikologikal, Hospital LDS, Salt Lake City, Amerika Syarikat, memberi TF kepada kesemua pesakit barahnya untuk memperkuatkan sistem imiun mereka bagi mempertingkatkan keupayaan mereka menghadapi sebarang cabaran kesihatan.

Kedua-dua kajian klinikal di Cina dan di Jepun mendapati bahawa pemusnahan sel normal (immunosuppression) yang disebabkan rawatan kemoterapi boleh dicegah dengan menggunakan TF. Perlu diingat bahawa pembuangan sel barah yang tenat atau telah mati dipantau oleh sistem imiun badan. Kajian yang dijalankan di Itali, Jepun dan Amerika memberitahu kita bahawa pengambilan TF selepas pembedahan ketumbuhan meningkatkan peluang kita untuk bebas dari barah di masa hadapan.

Sumber rujukan; buku “Transfer Factor – Nature’s State-of-the-Arts Immune Fortifiers by Rita Elkins M.H.”

Kajian Pengunaan TF Ke Atas 20 Orang Pesakit Barah

20 orang pesakit, 12 lelaki dan 8 perempuan dipilih untuk kajian “in vivo”. Purata umur mereka adalah 49.3 tahun. Kedua-dua puluh individu berkenaan mengidap barah peringkat ketiga atau keempat. Setiap dari mereka telah dihantar pulang oleh doktor mereka untuk menunggu kematian. Purata tempoh hayat mereka yang diberikan oleh doktor adalah 3.7 bulan. Keputusan diambil untuk memberi setiap dari mereka 9 kapsul Transfer Factor Plus sehari, mereka juga diberi makan nutrien-nutrien* yang lain. Selepas 8 bulan, 16 orang dari pesakit tersebut masih lagi hidup dan samada telah sembuh dari barah, bertambah baik ataupun telah stabil.

* Anti-oksidan, digestive enzymes, probiotics dan multi-vitamins.

Kajian dijalankan oleh: Darryl See, MD.
Pengarah, Bioassay Laboratory
Intitute of Longevity Medicine, USA

Sistem Imune – Angkatan Tentera Tubuh

Mengikut Dr. George C Pack, MD, pakar kanser di Cornell Medical School, hampir setiap dari kita menpunyai sel kanser di dalam tubuh kita pada setiap masa. Jika sistem imune kita berfungsi dengan baik, sel-sel ini dihapus atau dimakan oleh pertahanan badan kita sebelum ia dapat bercambah dan membahayakan kesihatan kita. Satu-satunya pertahanan sebenar kita terhadap serangan kanser adalah sistem imune. Kita mendapat kanser setiap hari tetapi ia dihapuskan oleh sistem imune tanpa kita menyedarinya.

Mengekalkan sistem pertahanan imune yang kuat bukanlah tugas yang mudah dalam dunia moden ini. Pendedahan setiap hari kepada pencemaran alam, tekanan hidup seharian, makanan yang mengandungi bahan kimia, virus baru yang kebal boleh melemahkan sistem imune kita. Yang mengejutkan, penyakit disebabkan sistem imune lemah sedang meningkat di seluruh dunia. Imuniti yang lemah merupakan faktor utama penyakit seperti candida albicans, chronic fatigue syndrome, lupus, HIV, hepatitis, mononucleosis, herpes II, kanser dan penyakit yang tersebar melalui seks. Penyakit-penyakit ini merupakan wabak di zaman ini, dan kebanyakan dari kita tidak mempunyai apa-apa untuk melawannya. Antibiotik, antacids, imunisasi, dadah cortico-steroid yang berlebihan dan pencemaran alam sekitar akan menjejaskan imbangan sistem imune ke tahap di mana ia tidak lagi dapat membezakan di antara sel sihat dengan sel yang merbahaya.

|

Effect of Transfer Factor
Advanced Formulas
Containing E-XF Blends on
Natural Killer (NK) Cell
Activity
A 4Life Summary of an Independent NK
Cell Study Report by Calvin W.
McCausland, Ph.D. and Emma Oganova
M.D., Ph.D.
Summary
Objective: To determine the extent to
which Transfer Factor E-XF blends
and 4Life Transfer Factor Plus
Advanced Formula increases Natural
Killer (NK) cell activity above
baseline.
Study Design: The blinded
cytotoxicity study was designed by Dr.
E. Oganova and Dr. C. McCausland.
The independent testing of the coded
samples was done under the direction
of Academician Anatoly Vorobiev,
M.D., Russian Academy of Medical
Sciences (RAMS) and the
experimental work was conducted by.
Dr. M.V. Kisielevsky, Dr. E.O.
Khalturina, at the Russian Cancer
Research Center, RAMS.
Methods: Blood was obtained from
RORC donor station. A standard
for 24 or 48 hours. Next 30 thousand
K-562 tumor cells (erythroblastic
human leukemia) were introduced into
the wells. (Thus, the ratio of effector
and target cells was 2:1. Each sample
was tested in triplicate). The prepara
tions containing both the effector (NK
cells) and target cells (K562 cancer
cells) along with control wells were
again incubated for 18-24 hours under
the same incubator conditions. An
MTT (dye) solution was used to
spectro-photometricly determine the
number of viable cells remaining in
each well. The cytotoxic index (CI)
expressed in % is reported for each
sample.
Results: Each of the samples
significantly increased NK cell
activity. The Transfer Factor E-XF
Blend (Advanced Formula) resulted in
method of density gradient was used to
isolate mononuclear cells [NK Cells].
The isolated cells, 60 thousand cells
per well, in 100 ml of culture medium,
were introduced into each well
ofCostar 96 well plates. Then, portions
of coded test samples [Transfer Factor
E-XF blends of selected ratios, 4Life
Transfer Factor Plus E-XF blend and
others samples] were introduced into
the wells at predetermined
concentrations (wt/vol.). An
Interleukin-2 (IL-2) standard was used
to compare effectiveness. The
preparations were incubated in a COzincubator
with a 5% C02 atmosphere,
100% humidity and 37° C
greater NK cell activation (283%) than
the Transfer Factor XF (204%). 4Life
Transfer Factor Plus Advanced
Formula increased NK cell activity by
437%. The drug IL-2 increased NK
cell active by 389%. In the study
activation by 4Life Transfer Factor
Advanced Formula, 4Life Transfer
Factor Plus Advanced Formula and IL-
2 resulted in a kill rate of K562 cancer
cells of 69%, 97% and 88%
respectively with the 48 hour
incubation period giving the greatest
NK cell activation.
Discussion
As previously reported in earlier publications two 4Life products, 4Life
Transfer Factor Classic and 4Life Transfer Factor Plus, have been
shown to significantly improve NK cell activation, 103% and 248%
respectively. When the transfer factors from patented egg technology
are combined with bovine transfer factors there is a synergistic
activation ofNK cell activity. The improved formulas, 4Life Transfer
Factor and 4Life Transfer Factor Plus Advanced Formulas improve NK
cell activation by 283% and 437% respectively.
4Life researchers and scientists in developing the Advanced Formulas
were confident that the colostrum derived transfer factors when
combined with the egg derived transfer factors (E-XF blends) would
enhance the activity and benefit of the products, but we too were taken
by surprise by the magnitude of the increase. Further research needs to
be done to better understand why this synergism occurs. We are
confident these results will translate into increased benefits to
consumers and increased clinical effect in future studies.
This study was conducted under the direction of Dr. Anatoli Vorobiev
by his colleagues of the Russian Academy of Medical Science. Using
established methods ofcytotoxicity testing, NK cells from humans were
combined with cancer cells and divided into groups of transfer factors
activated NK cells and groups ofunactivated NK cells. The objective
was to find the bovine and egg transfer factor blend(s) (E-XF blends)
that express the greatest NK cell activation. The results enable us to
identify the most potent combination that will provide the greatest
health benefits.
In the control series of the experiments for all of the transfer factor
samples tested there was no direct cytotoxic effect on tumor cells at
any of the concentrations tested. When in the absence of the immune
NK cells the transfer factors are combined directly with the cancer cells
there is no cytotoxic effect on the tumor cells.
Results of this study clearly demonstrated that 4Life Transfer Factor
Advanced Formula and 4Life Transfer Factor Plus Advanced Formula
boosts NK cell activity. The independent research scientists who
conducted this study found the results interesting and so exceptional as
to request further information on the identity of 4Life samples so that
results could be published in professional journals. Statements from
researchers included the following:
“The 4Life sample activated NK cell activity more than the Interleukin-
2 (IL-2) drug used as the standard. Here, we now refer to your sample
as the Golden Interleukin,” stated Dr. Kisielevsky, Russian Academy of
Medical Sciences.
We strongly believe that these results are certain to be reflected in
improved human health resulting from significantly improved immune
response. It is our hope that people everywhere will find that 4Life
Transfer Factor Advanced Formula and 4Life Transfer Factor Plus
Advanced Formula will provide safe broad-spectrum immune support
that is unmatched in any other health supplement today.

 

 

Darryl See, M.D.
Speaking at Convention 2001, Dr. Darryl See, a research scientist who has published over 30 peerreviewed
journal articles on chronic viral illnesses and immunological disorders, addressed the
audience with come incredibly powerful information regarding Transfer Factor. With a medical
degree from the University of California at Irvin and a board certification in both Internal Medicine
and Infectious Disease, Dr, See’s studies on Transfer Factor add a vast array of credibility to the
unprecedented impact of this exclusive product.
Dr. See conducted the independent in vitro study that tested hundreds of natural products for their
ability to raise natural killer cell activity, including Transfer Factor and Transfer Factor Plus. Natural
killer cells work on the front-line of our immune system, destroying harmful cells through direct
contact.
As a result of that study, Dr. See concluded that 4Life Transfer Factor and Transfer Factor Plus far
outperformed the competition. Transfer Factor raised Natural Killer (NK) Cell Activity by 102 percent
and Transfer Factor Plus raised activity by 248 percent.
Recently, Dr. See conducted another study, this time in late stage cancer patients with a regime that included Transfer Factor Plus. He
presented the results of this study at the 4Life National Convention. Dr. See again tested NK cell function, as well as the Tumor Necrosis
Factor (TNF) in patients. Tumor Necrosis Factor alpha is a cytokine produced primarily by monocytes and macrophages. Also, It is found in
synovial cells. It is a substance that has antitumor effects.
INCREASED TUMOR NECROSIS FACTOR ALPHA AND NK CELL FUNCTION
USING AN INTEGRATIVE APPROACH IN LATE STAGE CANCERS
PATIENT DEMOGRAPHICS PATIENT REGIME INCLUDED RESULTS AFTER SIX MONTHS
Twenty patients
Average age: 49.3
All stage 4 cancers
12 males, 8 females
Prognosis from physician: 3.7 months to live
Transfer Factor Plus, Beta Glucans, soy
extract, digestive enzymes, vegetarian,
low-sugar diet, hyperthermia and more.
Average Tumor Necrosis Factor alpha
(TNF) increased from 12.4 to 1287.5
Average increase in NK cell function:
6.4 to 27.6
Sixteen out of the 20 patients studied are in remission, either improving or in stable condition. Dr. See stated that Transfer Factor Plus was an
essential part of the regimen. When they removed it, the patients’ progress began to slow down. Commenting about the Transfer Factor Plus,
Dr. See said, ”Nothing has ever come close to TF Plus in efficacy …I think everyone in the world should be on this product.”
Note: These results are from Dr. See’s independent study. These statements have not been evaluated by theFDA.
These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.
Reference:
http://health.excite.com/content/article/2946.428
Darryl See, M.D. – Keynote Speaker
http://www.4-life.com

 

 

Advertisements

February 20, 2008 - Posted by | BARAH, indonesia, KESIHATAN, malaysia, Uncategorized | , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: